ČAJ OD PASJEG TRNA

Dugački , srebrno-zeleni listovi biljke pasji trn bogati su flavonoidima, uključujući i kvercetin; vitaminima uključujući i B2, B3, B9 (folna kiselina), C i E; karotenoidima; i mineralima, uključujući željezo, magnezij, kalij i kalcij.

 

 

Istraživanja su pokazala da  lišće pasjeg trna ima i unutarnje i vanjske prednosti. Imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, a kada se uzima interno (kao što je u čaj) može pomoći u zaštiti jetre, pomoći u regulaciji probave, potpomoći dobro zdravlje krvožilnog sustava. Osim toga, brojne studije su pokazale da ekstrakti dobiveni iz lišća ubrzavaju zacjeljivanje rana i opeklina kada se primjenjuje lokalno.

Čak grane i kora  biljke  ima nutritivnu vrijednost. Sadrže tanin, tokoferole, fitosterole, i druge bioaktivne tvari, uključujući hippophan (5-hidroksitriptamin). Ekstrakti dobiveni iz grana i kore biljke pasji trn se tradicionalno koristi interno za liječenje kolitisa i enterokolitis, i izvana  za dermatološke bolesti, opekline i reumatoidni artritis. Osim toga, istraživanja ukazuju na to da  hippophan izoliran iz kore može spriječiti rast tumora.

Dakle čak i ozloglašene trnovite grane mogu ponuditi mnoge zdravstvene prednosti!

 Studija objavljena u prosincu 2010 izdanje časopisa “Food and Chemical Toxicology” otkrili da ekstrakti iz lišća biljke pasji trn imaju anti-bakterijska svojstva in vitro. Ekstrakti su pokazali da inhibiraju rast bakterija, uključujući nekoliko Bacillus cereus (povezana s nekim bolestima koje se prenose hranom), Pseudomonas aeruginosa (povezan s određenim infekcija kod ljudi), Staphylococcus aureus (povezan s ekcemima, infekcijama kože i nekim bolestima dišnog sustava) i Enterococcus faecalis (povezano s infekcijama urinarnog trakta, endokarditis, meningitis i bacteremia i drugih infekcija).

Skupina istraživača iz Indije otkrili da ekstrakt lišća pasjeg trna imaju snažnu antioksidativnu aktivnost in vitro (kad se mjeri pomoću ABTS, DPPH i FRAP metode, a sve su to uobičajene metode korištene za procjenu antioksidativne vrijednosti hrane i pića).  Hrana i piće koje sadrži visoku razinu antioksidansa  štite protiv mnogih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak, makularna degeneracija oka, i Alzheimerove bolesti.

Ovaj čaj obzirom na bogatstvo antioksidansa ima sposobnosti uklanjanja slobodnih  radikala, regenerira kožu, djeluje protiv bora.

Studija objavljena u rujnu 2011  časopisa “Food and Chemical Toxicology”, potiće mršavljenje zbog svoje sposobnosti regulacije metabolizma lipida.

U tablici je prikazan kompletan kemijski sastav lišća pasjeg trna